Kultingpriset

2016 tog Teater Blanca över utdelningen av Kultingpriset, som i 20 år delats ut av föreningen Särimner.

Kultingpriset delas ut en gång per år till en person eller en grupp i Uppsala som "på ett förtjänstfullt sätt offrat sig för kulturen".
Priset ger inte någon en hög med pengar men påminner om att någon ser, hör och gillar den kraft och energi som läggs ner på kultur i Uppsala.

 

2018 års Kulting

Teater Blanca utsåg Maria och Ted Dluzewski till kultingpristagare 2018. Motivationen löd:

Maria och Ted Dluzewski"Det finns en liten skara benådade konstnärer som tycks ha blivit utvalda av Livet själv – som om det funnits ett heligt förbund från begynnelsen mellan dem och konstens idé, kulturens tålmodiga kamp och musikens möjliga makt.

Om två av dessa utvalda dessutom finner varandra, skapas en hel värld av toner. Inte minst genom en femfaldigt säkrad tonföljd –en barnaskara med ärvd briljans i samma skickliga anda.

Årets utmärkelse ges till det Uppsalapar som kanske stått modellför Kultingprisets intention: att uppmärksamma "de som på ett förtjänstfullt sätt offrat sig för kulturen".

Vi lägger detta pris i fyra händer – rejäla arbetarnävar– fyrhänder som fulländas i de mest finkänsliga fingertoppar – som aldrig skulle missa en nyans eller delikat detalj.

Händer som hör till två varma eldsjälar som lyfter stadens musik och musiker högt och rent.

Maria och Ted Dluzewski – den mest välljudande, vegetariska spädgris går med vår stora glädje till er!"

Uppdaterad:

Andra sidor under: Kultingpriset