Kultingpriset

2016 tog Teater Blanca över utdelningen av Kultingpriset, som i 20 år delats ut av föreningen Särimner.

Kultingpriset delas ut en gång per år till en person eller en grupp i Uppsala som "på ett förtjänstfullt sätt offrat sig för kulturen".
Priset ger inte någon en hög med pengar men påminner om att någon ser, hör och gillar den kraft och energi som läggs ner på kultur i Uppsala.

 

2017 års Kulting

Teater Blanca utsåg Stina Wollter till kultingpristagare 2017. Motivationen löd:

"Det finns många sagor, myter och metaforer omStina Wollter, Foto Josephine Jonsson hur gamla former måste dö för att nya ska födas. En slaktad gris, en Fågel Fenix ur askan och en skapande människa som upplöser egna och andras onödiga gränser för att göra världen mer öppen och sann.


Vi har sett vår pristagare låta en del av jaget dö – en del som består av rädsla, skam och förlamande gamla vanor. Vi har sett henne födas in i nya uttryck. Den här kulturgärningen talar många språk – men har också en mycket enkel inbjudan till oss andra. Att bli vänner.
Vi har till 2017 års Kultingpristagare valt en vän- också vår vän.


En vän är någon som besitter förmågan att vara ömsesidig. En vän är någon som kan lyssna - lika helhjärtat som hon talar. En vän har en lika hängiven önskan att på allvar vilja se andra - som att själv våga visa sig.
En vän är den som berättar lika mycket från sitt perspektiv – som att hon undrar, frågar och bryr sig om andras.


Stina Wollter öppnar en konstnärlig arena där mötet blir lika viktigt som verket.
Vi har som så många andra känt oss välkomna in i dessa nya mötesrum – och blivit bemötta där, som viktiga vänner."

Uppdaterad:

Andra sidor under: Kultingpriset