In Memoriam: P-O Adolfsson

P-O Adolfsson, skådespelare och musiker, Uppsala, har avlidit i en ålder av 69 år.

PO AdolfssonP-O föddes i Bollnäs 1949. Han blev en idrottskille, mest spelade han hockey.

I Uppsala arbetade han många år på restaurang Vintergatan i Gottsunda.
Våren 2005 blev han fast ensemblemedlem hos Teater Blanca, där han debuterade i pjäsen Romeo och Julia.
Alla kommer vi att minnas P-Os ständigt närvarande humor. I uppsättningen Herr A:s pengar skapade han en scen som avbröt föreställningen med ett telefonsamtal. Det visade sig vara Selma Lagerlöf som klagade på teaterns tolkning av hennes novell Herr Arnes penningar. Till höjdpunkterna i P-Os skådespelarbana hör hans rolltolkningar i Teater Blancas filmer. P-O hade ett unikt minne för fakta och hans allmänbildning var omtalad. Han hade också ett stort och omfattande skivintresse med en samling av många tusen vinylskivor. De flesta kommer minnas hans varma och vackra basröst, från såväl teater- som orkesterscenen.

I nära 20 år var han en trogen medlem i Esters Orkester och medverkade i otaliga konserter. Hans kärlek till 50-talets rhythm & blues var djup och kunnig och han tillförde ständigt nya låtar till bandrepertoaren. De artister han älskade mest var de lite mer udda...gärna med ett ovanligt människoöde som P-O kunde berätta allt om. På scenen iklädde han sig rollen som den buttre och trulige rockern, artisten med en integritet så stark att det aldrig skulle falla honom in att ens le mot publiken...något han förmodligen betraktade som opåkallat smicker.
Känsla däremot, bjöd han gärna på i rikliga mängder. P-O delade med sig av det han hade och han värnade det ömtåliga som andra gick förbi, vilket inte hindrade honom från att rasa mot makten och överheten.
Han var full av historier om sitt liv på sjön och sina resor runt om i världen. Det var meningen att han skulle åka på en kryssning när han fyllde 70. Nu blev det inte så, det blev en annan resa.

En stor personlighet har lämnat oss. Förlusten av vännen och kollegan P-O lämnar oss med stor sorg och ett mycket påtagligt tomrum.

11 juni 2019